Firma List en Bedrog

Ik zat er al een poosje mee in mijn maag….

Bij de eindafrekening van mijn werkgever misten er zo’n 80 vakantie uren.
Ik heb dat gemeld bij de juridisch medewerker van de Abvakabo, die mijn steun en toeverlaat is geworden in dit enorme drama, en zij stuurde de advocaat van mijn voormalig werkgever een e-mail hierover.

Als eerste kwam er bericht van die advocaat: “Ik doe niks meer voor deze cliënt maar ik zal de e-mail wel doorsturen.”

Na lange tijd en behoorlijk aandringen kwam er als reactie dat ik 80 uur vakantie had opgenomen tussen januari en maart 2013. Van onze kant nog maar een e-mail gestuurd, want dat kun je wel zeggen maar waar is het overzicht op papier?

Laten we wel wezen… Waarom zou een moeder met schoolgaande kinderen buiten alle schoolvakanties om in 3 maanden tijd al de helft van haar jaarlijkse vakantie-uren opnemen?

Na een maand kwam er een overzicht waarop ingevuld was dat ik voor 80 uur op vooral woensdagen en donderdagen vakantie-uren had opgenomen.
Helaas had ik geen agenda meer om feitelijk te kunnen aantonen dat ik die dagen gewoon had gewerkt. Bij het back-uppen van de oude gegevens in mijn werk-iPhone bleek er data uit m’n persoonlijke Google-calender verloren te zijn gegaan en was alles vóór Mei 2013 gewist.

Omdat ik de rest van mijn geld wel had gekregen (zoals overeengekomen na de ontslagprocedure bij de kantonrechter) was dit niet meer zo’n heel heet hangijzer en had ik al met de vakbond gecommuniceerd dat als het niet ging, dan laat maar.
Toch vrat het aan me, en niet alleen aan mij, dat er zo overduidelijk en brutaal met urenregistratie was gefraudeerd en ik het niet kon bewijzen.
Het gaat niet eens om veel geld maar dit gaat om het principe. Wat heb ik die mensen aangedaan dat ze zich verlagen tot dit soort praktijken? Ans van het UWV (zie het artikel ‘God bestaat’) had daar een visie op, namelijk dat ZE “los” gaan op het moment dat je ZE niet meer zo leuk vindt en kritisch bent over bepaalde gang van zaken.
Dus dit gaat om het principe en ik heb een hekel aan onrecht, dus bleef het aan me knagen en bleven we er mee bezig of er niet toch een manier was om te bewijzen dat ik geen vakantie had gehad in de eerste helft van 2013.
En toen ineens zegt Marijn : “Maar Mam, je hield toch ook al je gereden kilometers bij?”
Je moet weten dat ik hoofdzakelijk ambulant begeleidster was en daarom een groot deel van mijn werktijd doorbracht bij cliënten, uiteraard moesten de gemaakte kosten en kilometers voor al die cliëntbezoeken worden verantwoord en dat in de reiskostenregeling iedere rit van postcode naar postcode in een formulier moest worden in gevuld zodat ze dit konden uitbetalen bij het salaris.

Ik ben nog nooit zo snel boven geweest!
M’n laptop aangezet en de Excel reiskostenformulieren van 2013 opgezocht. En ja hoor, daar stond het, al mijn gedeclareerde kilometers en de dagen waarop ik ze reed.
Ter bevestiging, een detail dat men bij de fraude kennelijk over het hoofd gezien heeft, komen mijn Excel sheets voor de kilometerregistratie exact overeen met de kilometervergoeding zoals die vermeld staat op de loonstroken van desbetreffende periode! Er is geen andere manier mogelijk om op de betaalde vervoerskosten te komen dan via mijn eigen formulieren.
Marijn had de urenregistratielijst die was opgestuurd en noemde de data die als vakantie stonden ingevuld en ik heb ze opgezocht in de reiskostenformulieren en bij alle data stond dat ik die dagen van huis naar kantoor was gereden. De niet cliënt gebonden uren en kilometers, oftewel de zogenaamde ‘kantoordagen’, waren gewoon gewist en opgevoerd als vakantiedagen.
Ik sprong een gat in de lucht dat ik zelfs de laatste ronde van dit gevecht op mijn naam mag schrijven.

Deze man heeft mij verboden om met mijn kinderen naar de begrafenis van hun vader, mijn ex-man, te gaan.
Deze man heeft gezegd dat mijn MS slechts ‘theater’ is.
Deze man schrijft op dezelfde manier Zorg-geld (geld bedoeld voor hulpverlening aan cliënten) weg als dat hij mijn 80 vakantie uren heeft geprobeerd weg te schrijven.
Deze mensen leiden een bedrijf dat begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en of een psychiatrische stoornis en met de cliënten gaan ze net zo naar om als met mij.

Ik ben diep. diep, gekwetst door deze mensen maar zo blij dat ik kan aantonen wat hij heeft gedaan!

Heel even heb ik echt getwijfeld aan mijzelf.
Had ik niet toch vakantie genomen? Want het staat er toch? Hij zegt dat ik dat zelf zo geregistreerd heb.
Zo brutaal is toch niemand? Dat je gegevens van een ander ruim een jaar na dato veranderd met het risico dat er toch ergens bewijs boven tafel komt dat laat zien dat je gewoon een hele nare fraudeur bent met geen enkel respect of fatsoen.
Als je zo in elkaar zit mag je wat mij betreft nooit meer iets met kwetsbare mensen en met personeel te maken hebben.

Ik hoop dat de vakbond hier enorm vasthoudend zijn tanden in gaat zetten ….

8 Reacties

 1. Shalina van der Well 29 juni 2014 at 08:47 #

  Dikke pluim ook voor Marijn!
  Blij voor je, dat je alsnog kunt aantonen!
  Sterkte weer!
  Lieve groetjes,

  Shalina

 2. herman zweye 29 juni 2014 at 09:29 #

  Ik hoop echt dat je met evenveel vasthoudendheid hier werk van gaat/blijft maken. Dis is huftergedrag van de man en dit moet hem afgeleerd worden.

 3. Jesse 29 juni 2014 at 10:09 #

  Bahbah wat een verhaal en wat goed van Marijn! Moet je in dit geval niet ook gewoon aangifte doen?
  Sterkte en hoop dat vakbond er lekker zijn tanden in zet!

 4. Willie Wiss 29 juni 2014 at 17:34 #

  Als het er zo duimendik bovenop ligt, wellicht aan aangifte van poging tot oplichting doen!? Grrrrrrrr…….

 5. Jolanda 30 juni 2014 at 17:15 #

  Vreselijke walgelijke werkgever en heel goed dat je het er niet bij laat zitten. Toppertje die Marijn!!

 6. Candy 30 juni 2014 at 21:48 #

  Goed gedaan! Wat een held die Marijn!

 7. Wessel 21 maart 2015 at 21:27 #

  Hoe gaat het nu met U nadat de stress van werkgever weg is. Merkt U lichamelijk een verbetering of is het stabiel?
  Mijn man heeft maart 2014 diagnose PPMS en gaat best achteruit, ook met zijn werkgever veel onbegrip en frustratie, nu wachten op bericht van bedrijfsarts.

  Gr. Monique Wessel

 8. spirit156 2 mei 2015 at 12:41 #

  Ik weet precies wat u nu doormaakt. Ik zit ongeveer dezelfde situatie! Maar ik had dit al zien aankomen voordat ik bij mijn werkgever in dienst trad. Eerst dacht ik: het zal niet zo zijn! Alles klopt!

  Nou niet dus, valsheid hier valsheid daar. Hij had mij bijna opgelicht. Ik had daarna ook besloten om hem zo erg tegen te werken voordat ik uit dienst zou treden dat het mij emotioneel zo kapot zou maken.

  Alwetend dat het ontslag dat hij gekregen had al genoeg valsheid bevatte wat voor mij nog niet aantoonbaar was besloot ik alle documenten mee te nemen en niet te ondertekenen.. hij deed net alsof ik al ontslagen was terwijl hij geen gebruik maakte van de ontslagvergunning. Dat kwam nadat hij mij een document liet tekenen dat grovelijk vervalst was.

  alwetend dat dit document nietig verklaard zou worden als ik maar 1 ding moest doen: blijven werken en het werk dat word aangeboden afslaan met deze woorden: ik heb 1 maand dat ik in dienst moet blijven bij de beste man, daarna ben ik pas beschikbaar!

Geef een reactie